SMALL TALK 

Intervju med Linda Myrberg


KALLA BAD OCH BASTU ÄR EN BRA GRUND FÖR DIN HÄLSA - VETENSKAPEN OM VARFÖR VI MÅR BÄTTRE NÄR VI BADAR


Linda Myrberg - en badälskare av rang

Linda Myrberg - en badälskare av rang


LINDA MYRBERG

Morning Dip har pratat med bastuexperten Linda Myrberg. Linda har en sann passion för kalla bad och jag ville ta reda på vilka hälsoeffekter man kan få av att bada kallt. Vattnet i Sverige är ju ofta ganska kallt, till och med på sommaren. Linda är helt rätt person att fråga eftersom hennes intresse för bastu och bad gjort henne till både Aufgussmästare och holistisk spaexpert. Hon är dessutom en allätare inom träning och hälsa. Linda har bott i Danmark i nästan 20 år och där finns det en stark tradition av att vinterbada. Även i Tyskland och Holland är denna aktivitet utbredd och det är vanligt att man umgås i så kallade ”bastulandskap”. På helgerna åker man ut till kusten där man bastar, badar och umgås. Nu borde vi svenskar ta klivet och göra denna flertusenåriga tradition levande här i Sverige.

”Det är oftast inte den yngre generationen som badar året runt, utan tvärtom den äldre. Det är de som vet"

När man ser året-runt-badare så är det sällan tonåringar som hoppar i, tvärtom så tillhör dessa modiga badare alltsomoftast den äldre generation. ”Det är de som vet”, säger Linda.  

Vad är det då som händer i kroppen när vi badar kallt?

Det kalla badat medför sammandragningar i huden – en slags fitness för din hud. Det kalla vattnet skapar också en snabb stress för din kropp så att endorfin och noradrenalin skapas. Kroppen reagerar på samma sätt som om du skulle möta en haj, du blir pigg och alert. Dessa hormoner gör att du snabbt omsätter fett och kolhydrater i kroppen för att användas som energi. Fettförbränningen sätts igång och det kalla badet kickar igång det bruna fettet (det bra fettet!) som smälter det vita fettet (det dåliga fettet). Slutligen går havsvattnets salt och mineraler in i kroppen, vilket är bra för din kropp.

Kylan är en otroligt viktig del och det är det som är hemligheten med att bada bastu för bäst effekt – omväxlingen skapar starka blodkärl som minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och inflammationer. Världens bästa anti-age behandling, helt enkelt! säger Linda.

tångtanten.jpg

Man kan ju känna igen sig att om man bastar utan ett uppfriskande dopp eller dusch efter kan man bli både trött och seg. Just därför skall du bada kallt efter din bastu. Då har du verkligen gett dig själv och din kropp en treat.

Linda berättade om alla positiva effekter som inträffar när vi bastar. I bastun ökar blodcirkulationen, kroppen reagerar som att den fått feber och kickar därför igång immunförsvaret. Då aktiveras de vita blodkropparna och man börjar att svettas. När blodcirkulationen ökar får musklerna mer blod och då ökar vår prestationsförmåga. Huden får fukt eftersom blodet fuktar huden så att den blir härligt rosig och ungdomlig. Detta är den så kallade biokemiska förklaringen om vad som händer i din kropp. Sen har vi en hormonell förklaring. I värmen från bastun produceras de viktiga hormonen serotonin, som gör oss lugna, och oxytocin, som är kroppens glädjehormon. Så oavsett vilket humör du är på innan du går in i bastun så kommer dessa hormon pumpas ut i kroppen och ge dig en känsla av lugn, harmoni och lycka. Linda menar att det är fysiologiskt omöjligt att känna aggression eller stress i en bastu. Det är ju underbart tillfredsställande att basta varmt och bada kallt. I bastun blir man lugn och harmonisk och sen piggnar man till ordentligt efter att ha hoppat i plurret. Helt enkelt ett vinnande koncept.

Är det inte fantastiskt?! Nu vill jag basta och bada!

Tack Linda!