SMALL TALK

intervju med don clarre


DON CLARRE OM SIN RELATION TILL TOREKOV, BADET & den heliga BADROCKEN


Clarre är enligt mig en väldigt intressant och fin person. Han älskar också att bada så därför bjöd jag hem Clarre för en intervju. Samtalet blev långt och handlade om allt man kan tänka sig. Utvalda delar kan ni ta del av nedan.


Don Clarre efter sitt kvällsdopp

Don Clarre efter sitt kvällsdopp

Vad är din relation till Torekov?
Min relation till Torekov går tillbaka till 1953 när jag kom till Torekov första gången. Då skapades en väldigt stark relation då det mynnade ut i min barndoms somrar. Det var mina föräldrar som tog min syster och mig till denna underbara lilla by längst ut på Bjärehalvön. Det har nu gått så många år sen jag kom till Torekov vilket resulterat i att jag nästan blivit en ”Torkebo”. Jag har blivit accepterad av människor som är födda här i byn och som inte överhuvudtaget är badgäster. Jag har fått kontakt med människor bakom järnridån som jag kallar det.
 

Är det svårt att bli accepterad av dessa människor?
Ja, det är inte så lätt. Man kommer inte in hur lätt som helst det gör man inte. Men har man en relation till byn och har gjort en lång resa och gjort saker kanske också för Torekov då kan man bli accepterad på ett bra och naturligt sätt. Jag är otroligt tacksam att mina föräldrar tog mig till Torekov och det är helt otroligt att man är kvar efter så lång tid.

Vad tycker du är unikt med Torekov?
Det tror jag är att människor hittar en rekreation här ute. När de kommer ut hit så är det mycket som rinner av folk. Jag märker att människor som kommer från storstäderna slappnar av här. De får ett bättre liv här skulle jag vilja säga då det är en väldigt hög livskvalitet här.

 

Blir de verkligen lugna och avslappnade om de är här intensivt under juli månad när alla andra sommargäster är här, telefonen glöder och det är partys och middagar hela tiden?
Nej, det blir de säkert inte, men vad jag tror är att i förlängningen så får de det. De kommer hit någon gång och sen så är det de här hektiska veckorna i juli som du säger med partys och mycket umgänge som tar på krafterna men om de stannar i många år här då kommer man också att åldras med byn och då växer man så småningom in i det hela och då tror jag att många kommer att stanna upp här under längre tider när de har mera fritid någon gång. Så är det faktiskt idag att det finns många här som övervintrar, de kanske reser bort tre månader men de bor här kanske 9-10 månader om året trots allt och då har de ju funnit Torekov till slut som en plats att leva på och där de vill ha sitt liv och det är ju faktiskt ett fantastiskt betyg på en ort.

 

Många av mina vänner säger att de tycker att det är som härligast att vara här under just lågsäsong.
Jo, men det tycker alla som har lite erfarenhet (skratt). Är man här mycket så är det trevligt när folk kommer för då ska de ju komma och sen ska de ju åka och det är jätteskönt när de har åkt. Så är det ju. Men Torekov skall ju också leva upp för Torekov har så mycket att erbjuda många människor såsom rekreation, sport och bad, get together och lära känna varandra. Det finns ju väldigt många underbara människor här som kommer hit på besök precis som det finns som bor här året runt.

 

Badar du?
Ja det kan man väl säga att jag gör i allra högsta grad vilket även avspeglar sig i en del av mina konstverk. 

Ett av Don Clarres konstverk

Ett av Don Clarres konstverk

När badar du?
Först badar jag på morgonen någon gång mellan klockan 08 och 09 då cyklar jag ner på min rostiga cykel till Morgonbryggan. I början av säsongen kan det vara lite kallt, det kan vara 11 grader kanske.

När är början av säsongen för dig?
Det börjar vid påsk ungefär. Då kan det vara 10-11 grader och det är ganska kallt. Men sen så vänjer man sig och så går man i varje dag och då är 17-18 grader till slut varmt. Är det riktigt fint väder då badar jag också gärna mitt på dagen och även fram mot 17-18 tycker jag att det är skönt att gå ner också. Att bada är väldigt väderkvickande och väldigt uppfriskande och jag skulle vilja säga att jag mår väldigt bra utav det därför att man blir väldigt pigg.

 

Du badar alltså för att du vill bli pigg, eller?
Ja, jag badar för att bli pigg och sen så tycker jag att det är väldigt skönt att gå ner i det här vattnet. Man skall ju inte bara gå i och vända utan man skall ju ligga i ett tag. Ligger du i en 4-5 minuter då har ju kroppen vant sig vid vattentemperaturen och då blir det inte det där ”vad kallt det är” utan då blir man ett med elementet på något sätt och det är en väldigt behaglig känsla. Sen är det ju så att det är dagsfärskt det här med baden, man får ju hålla på för att få den här upplevelsen. Jag kan säga att jag kan inte förstå människor som bor i Torekov och som inte badar, det har jag ingen förståelse för (skratt).
 

Så du badar alltså även om det blåser 10 m/s?
Ja, jag går i faktiskt om det blåser också, men man får ju vara lite avvaktande.

Vilken är din favoritbadplats i Torekov?
Jag tycker att man kan variera dem. Det finns ju allt från bryggorna ute på stranden där man som liten badade. I och för sig så badar jag inte där längre men jag försöker att variera mellan Morgonbryggan och Klockan som ligger mellan Morgonbryggan och Ydre Hall. Det är nästan en humörsfråga. Vill man inte träffa folk då skall man nästan försvinna bort mot Ydre Hall eller Klockan då det är lite lugnare där. Fast under juli månad då träffar man folk överallt så då får man försvinna längre bort om man önskar det.

Vad har du på dig när du skall bada?
Alltså jag har ju inte så mycket på mig precis, man kan ju bada naken men det är ju en chansning man gör och då måste man gå ner väldigt tidigt på morgonen. Man går längst ut på bryggan och drar kvickt av sig badbrallserna och sen får man hoppas att ingen skall komma. Det kommer ju oftast någon så man får ju skynda sig upp igen. Men annars kan jag tycka att det är en utmaning om man går ner väldigt tidigt.

Vad har du på dig mer när du cyklar ner?
Jag har ju på mig min badrock naturligtvis. Den är ganska tjock och fin. Den är alltid vit och så är det blå text där det står Morgonbryggan på ryggen. Det blå där har lite med havet att göra. Badrocken är ett måste för det hör ju till att värma sig efter badet och ibland har jag två badrockar på mig om det är riktigt stormigt ute.
 

Är det viktigt hur badrocken ser ut tycker du?
Nja, det tycker jag inte riktigt. Jag tycker att badrocken skall vara lite personlig. Det finns ju många slitna gamla badrockar och jag tycker att vissa av dessa kan se äckliga ut då man vet att de har använts av badgäster i över 30 år så det måste ju vara en massa kvalster och skit i dem så det blir jag inte så imponerad av. Man skall alltid vara ren och hel sa min pappa så därför har jag alltid en vit badrock på mig som i det här fallet är tvättad.

 

Hur ofta tvättar du den?
Så fort den blir skitig och det blir den ganska snabbt då den fastnar i ekrarna och det blir olja på den till exempel.
 

Doppar du håret när du badar?
Absolut, det gör jag. Det hör ju till. Annars har man ju inte badat. Man måste ner med hela kroppen under vattnet.

Vad vet du om filmen Solsidan som har premiär i december?
Jag vet faktiskt inte så mycket men jag fick ju höra att man skulle göra en långfilm om det här med Morgonbryggan kanske och Torekov framförallt. Det är väl en jättebra idé och det är ju väldigt roligt om Torekov får lite förhoppningsvis bra pr. Jag kommer gå att titta på den naturligtvis, så nyfiken är man ju.
 

Vet du någon som är med som statist?
Jag har en god vän som heter Gerard Lindesvärd som är med som statist. Jag blev tillfrågad men jag var inte så road av det. Jag ville ju ha huvudrollen i så fall och det var det ju inte tal om.

 

Om du fått välja, vilken Torekovprofil hade du velat se i filmen?
Han som jag skulle vilja se med, han lever tyvärr inte längre, men han hette Jerry Bergström, han var en ambassadör för Torekov med en härlig personlighet. Honom hade jag absolut kunnat se ha en stor roll till och med.

 

Vilka skulle du säga är de oskrivna badregler som existerar i Torekov?
Det är en svår fråga tycker jag. Är man sig själv så tänker man väl inte så mycket på det där med badregler. Jag tänker mig inte för när jag skall gå ut på bryggan hur jag skall bete mig. Man stöter ju på många på bryggan så en del spörsmål ställs ju. Man diskuterar ofta temperaturen på vattnet, tack för igår det var trevligt, när ska ni resa, när kom ni. Det är ganska ytliga artighetsfraser och det är ju främst för att någonting måste man säga, man kan ju inte bara grymta och gå förbi. Jag tror att det finns vissa människor som har förutfattade meningar om hur det skall se ut.
 

Jag har hört att det snackas om de som tar bilen till badet, vad tycker du om det?
Mm, det har jag också hört. Ja, jag tycker egentligen inte heller att man skall köra ner. Men om det nu är så att man inte bor precis i närheten och vill ner och bada, hur f-an ska man göra då? Det finns ju också de som inte kan gå så bra. Man får tänka sig för innan man säger för mycket.
 

Är det ok att ha en ny badrock eller måste man ha farmors gamla?
Nej, det är som jag sa innan, jag tycker att man skall skaffa sig en ny badrock när man kommer till Torekov. De gamla kan man slänga.

 

Hur ser det perfekta doppet ut?
Man går ner i vattnet. Sen skall man dränka sig en stund och gärna titta under vattnet för många gånger så är det ju väldigt klart och fint. Då spolar du ju ögonen samtidigt vilket är skönt. Man skall absolut ligga i, men skall inte fega ur allt för snabb för kroppen anpassar sig snabbt till temperaturen och snart upptäcker man att det är väldigt skönt. Sen blir det en vanesak. Man skall lära sig hur man badar och inte fega.
 

Åker du och handlar i din badrock?
Nej, det brukar jag inte göra. Förutom till Raps då, bageriet.
 

Har du badat idag?
Ja, absolut.

 

Tack Clarre!